Kva skjer?

august 2019
må.ty.on.to.fr.la.sø.
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Komande hendingar
   

Fremtidsretta fagdag på Gomerhuset

ansvarlige smart.jpg - Klikk for stort bilete

 Glitrende engasjement og fysisk aktivitet sto på agendaen for ansatte i både skole og barnehage da Skodje SLT, Skodje barneskole og Storfjorden barnevern inviterte til tverrfaglig fagdag, 14. august. 

Barns sosiale kompetanse og psykiske helse sto i fokus, men både kursholderne og ordfører Dag Olav Tennfjord så verdien av det faglige innholdet også opp mot den nært forestående kommunesammenslåingen.

Av: Liv Emilie Solheim Rørvikengeasjerte medarbeidere.jpg - Klikk for stort bilete

På invitasjon fra Skodje SLT, Skodje barneskole og Storfjorden barnevern, stilte 212 kommunalt ansatte opp til tverrfaglig fagdag om SMART oppvekst i Gomersalen, onsdag 14. august. 

Målet med dagen var å knytte kommunens barn- og ungdomsinstanser enda tettere sammen ved å forsterke det felles språket og verdigrunnlaget som ligger til grunn for arbeidet i kommunen. På programmet sto temaer som utvikling av sosial kompetanse og relasjonsbygging, samt viktigheten av ressursfokus og positiv forsterkning i arbeid med barn og unge. 

SMART OPPVEKST

Kurslederne Morten Sigurdsen, Thomas Z Helmgård og Vegard Viestad, som sammen utgjør teamet Smart Kompetanse, har i et tiår holdt kurs i hvordan man som voksen kan legge til rette for utviklingen av god sosial kompetanse blant barn og unge. Viktigst for dem er det at kursdeltakerne etter en slik dag sitter igjen med en følelse av at de nå innehar konkrete verktøy som de kan benytte seg av i arbeidssammenheng. 

  • SMART oppvekst gir handlingskompetanse og virksomme verktøy som kan tas i bruk med én gang, sier Helmsgård og Viestad. Forskning har i lang tid fortalt oss at relasjonsbygging er viktig, men ikke nødvendigvis hvordan vi skaper denne relasjonsbyggingen. Her kommer SMART oppvekst inn.

 

SMART har som mål å sette lys på barn og unges potensiale heller enn «problemer, feil og mangler». I følge tankegangen vil et slikt fokus skape engasjert og læringsvillig ungdom som anerkjenner både det gode i seg selv og i menneskene rundt dem. Slik bygger man i følge Smart Kompetanse miljø og god psykisk helse, og flytter fokuset fra behandling til forebygging.  

 

  • Vi vet at dette fungerer, sier Synnøve Solevågseide fra Storfjorden barnevern. Blant annet Skodje barneskole har arbeidet med denne tankegangen det siste skoleåret der de har tatt ibruk noen av de tilhørende verktøyene. Jeg har selv snakket med barn som nå, i større grad enn tidligere evner å frameve og gjenkjenne karakteregenskaper utifra det andre sier og gjør.

 

Kursholderne berømmer Skodje Kommunes initiativ til tverrfaglig fagdag, og understreker viktigheten av at barn og unge møtes av de samme verdiene på tvers av etat. Med på fagdagen var blant annet representanter fra barne- og ungdomsskole, barnehage, skolehelsetjenesten, barnevern, pedagogisk-psykologisk tjeneste, samt ordfører i Skodje, Dag Olav Tennfjord.

  • Dette er et viktig initiativ, og en nyttig tankegang jeg tar med meg videre, sier Tennfjord. Det å bli sett for det vi gjør bra fremmer både trivsel og mestring.

 

FREMTIDSRETTET TANKEGANG OG KOMMUNESAMMENSLÅING

Et av grunnprinsippene i SMART er vissheten om at et godt sosialt miljø fører til godt læringsmiljø. Dette mener kursholderne er en tankegang man med fordel kan ta med seg inn i de voksnes verden. De legger vekt på at det å holde et positivt ressursfokus kan være svært nyttig i en omstillingsprosess, som eksempelvis i opprettelsen av Nye Ålesund Kommune. 

  • Som samfunn er vi utrolig flinke til å finne negative merkelapper som vi setter på alt og alle, sier Helmsgård og Viestad. Å klare å se situasjoner gjennom en positiv linse kommer man langt med. Se for eksempel på alle mulighetene som åpner seg i en omstillingsprosess, og alle de nye ressursene man nå har å arbeide med. 

 

Samtidig trekker kursholderne frem viktigheten av språk i opprettelsen av kultur, eksempelvis på en ny arbeidsplass. De kaller derfor fagdagen fremoverlent og vektlegger hvordan et felles språk og referansegrunnlag fostrer forståelse og samarbeid. Ordfører Dag Olav Tennfjord sier seg enig.

  • Kulturen vår handler om hvordan vi fremstår og møter andre, sier Tennfjord. Den første kommiteen vi fikk på plass i opprettelsen av Nye Ålesund omhandlet nettopp kultur og den nye kommunens kjerneverdier. Vi er inne i en spennende tid for ny kultur nå og det å være bevisst på språket og å bruke en styrkebasert måte å omtale hverandre på, tror jeg vi kan komme langt med.

 

SMART oppvekst har de siste årene utviklet seg til å bli et nasjonalt folkehelseprogram med bred politisk støtte. RE kommune har tverrpolitisk vedtatt initiativet som en prioritet for kommunen. Om man vil se en lignende utvikling i Nye Ålesund gjenstår å se, men for nå er det hvertfall tydelig at kursdeltakerne i Gomersalen er svært positive til å ta i bruk nyttige verktøy fra SMART oppvekst i sitt arbeid med barn og unge.

Sist endra 16.08.2019 15:05
   

Kontaktinformasjon

Skodje kommune
Nihusvegen 3
6260 Skodje
E-post : postmottak@skodje.kommune.no
Telefon
: 70 24 40 00

Mobil
: Beredskap Teknisk: 99 29 66 35 Beredskap Barnevern 91 91 19 66
Org.nr.
: 964 980 454
Kontonr.
: 4212 23 24936
Kommunenr.
: 1529
Opningstid
: Må/ty/to/fr kl. 9-14. On kl.10-14.

Snarvegar

  • Utskriftsvenleg versjon SkilleTegn
  • Søk SkilleTegn
  • Tips ein venn SkilleTegn
  • Kontakt oss

Skriftstørrelse

a - a - a